Logo
0723.345.217
E-VENT
sisteme de ventilatie

Norme legislative

Legile care reglementeaza aspectele privind adaposturile de protectie civila sunt :
- Legea protectiei civile nr. 106/1996, „Instructiunile tehnice privind avizarea investitiilor in constructii pe linie de protectie civila”
- „Normele tehnice privind proiectarea si executarea adaposturilor de protectie civila in cadrul constructiilor noi”.

Aceste legi prevad urmatoarele obligativitati d.p.d.v. constructiv:
3. Adaposturile de protectie civila se executa in:
· subsolurile constructiilor industriale sau ale anexelor acestora;
· subsolurile constructiilor social-culturale, administrative, scoli de toategradele, spitale si alte asemenea;
· subsolurile cladirilor de locuit;
· spatii libere, parcuri si gradini etc. ca adaposturi independente;
Se admite, in cazuri deosebite, folosirea demisolurilor sau chiar a parterelor unor constructii.
9. Capacitatea de adapostire la adaposturile publice se stabileste in functie de numarul de persoane rezultat din studiul de amplasare, alocandu-se 1 m2 suprafata utila pentru fiecare persoana.
10. Capacitatea adaposturilor de protectie civila ce se amenajeaza in subsolul cladirilor se determina in functie de necesarul de adapostit, suprafata disponibila si tinand seama de volumul necesar unei persoane. Fiecare dintre aceste adaposturi trebuie sa asigure conditiile tehnice si constructive prevazute de instructiuni.
11. Adaposturile independente de protectie civila se amplaseaza in imediata apropriere a locurilor de munca sau locuintelor, la distante care, e regula, sa nudepaseasca 300 m.
18. Proprietarii sau beneficiarii subsolurilor amenajate ca adaposturi de protectie civila au obligatia de a le mentine in permanenta stare de exploatare. Reparatiile curente si capitale la subsolurile amenajate ca adaposturi de protectie civila se planifica si se executa odata cu efectuarea acestora la cladirea din a carei structura face parte.

Art. 1. - Potrivit prevederilor art. 33 din Legea protectiei civile nr. 106/1996, cu modificarile ulterioare, Comandamentul Protectiei Civile, inspectoratele de protectie civila judetene si al municipiului Bucuresti sunt obligate sa elibereze avize de specialitate in vederea emiterii acordului unic, in baza caruia sunt emise autorizatiile de construire, conform legii.

Art. 4. -(1) Criteriul general de stabilire a obligativitatii de a executa un adapost de protectie civila este cel prevazut la art. 33 alin. 1 din Legea nr. 106/1996, cu modificarile ulterioare.

Art. 8. - Pentru aplicarea unitara a prezentelor norme de avizare se vor respecta urmatoarele:
a) prin spatiu de adapostire se intelege suprafata si volumul camerelor destinate efectiv acestui scop; nu se includ spatiile tehnice, spatiile de acces si iesirile de salvare aferente adapostului;
b) la verificarea dimensionarii suprafetelor si volumelor spatiilor (camerelor) de adapostire se va tine seama, cumulativ, de urmatoarele cerinte:
b.1) suprafata minimala alocata: 1 m2/persoana;
b.2) volum minim alocat: 2,5 m3/persoana;
c) spatiul minim pentru un adapost de protectie civila trebuie sa asigure adapostirea a 9 persoane (suprafata = 9 m2, volumul = 22,5 m3).

56. Instalatiile de ventilare au drept scop asigurarea conditiilor de microclimat si functioneaza in doua regimuri:
-regim de ventilare mecanica normala in care aerul introdus in adapost estecuratat de praf si impuritati;
-regim de filtro-ventilatie in care aerul introdus in adapost este curatat de praf, impuritati, substante toxice, radioactive de lupta si de agenti patogeni.

Inchide
Ramai informat! Pentru a ne asigura ca regulile pe care le aplicam raman transparente pentru tine, te rugam sa parcurgi: Politica de confidentialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si Politica de utilizare cookie-uri.
OK, am inteles